9,0 op Kiyoh
Gratis transport vanaf €800,-
Menu

Witte uitslag

U bent ze misschien wel eens tegengekomen: witte vlekken op uw muur, stoep of terras. Wat zijn deze witte vlekken en wat doen ze daar? Maar bovenal, kunt u er wat tegen doen?

Deze witte vlekken worden ook wel witte uitslag of uitbloei genoemd. De witte uitslag is een kalkuitslag die voornamelijk voorkomt bij betonproducten, zoals grijze betontegels of betontegels met toegevoegde kleurstoffen. Dit fenomeen komt niet voor bij klinkers of tegels met een deklaag. Denk daarbij aan grindtegels of zandtegels.

Wat is witte uitslag?

Beton bestaat uit water, grind, zand en cement, en is dus een natuurproduct. Net als bij veel andere natuurproducten, vinden er natuurlijke processen plaats die wij niet kunnen controleren. In het geval van beton is het de cement die soms een chemische reactie aan gaat met water. Hierbij ontstaat er kalk. Deze kalk zet zich dan af tegen het beton. Wanneer deze in aanraking komt met koolstofdioxide,ontstaat er calciumcarbonaat. Dit zorgt voor de witte vlekken op uw tegels of bestrating.

Hoe ontstaat witte uitslag?

Dat het cement in beton in aanraking komt met water, kan op twee verschillende manieren gebeuren.De meest voorkomende situatie is wanneer de tegels te veel water in zich opnemen, door met name regenbuien. Dit gebeurt meestal wanneer de tegels al geplaatst zijn. We noemen dit een secundaire uitslag. We spreken van een andere situatie tijdens de productie van de tegels. Hierbij kan het aanmaakwater een reactie vormen met het cement. Dit is de primaire uitslag. Dit komt echter bijna nooit voor, omdat de meeste tegels een goede verdichting van de mortel en de lage water cementfactor hebben.

Wat kunt u er tegen doen?

Helaas valt er tegen witte uitslag vrijwel niets te doen. Het is niet handmatig te verwijderen zonder het product zelf aan te tasten. Het probleem lost zich echter vanzelf op. Na verloop van tijd, verandert het calciumcarbonaat een stof die zich wel kan oplossen in water. Naar verloop van tijd zullen de witte vlekken op de tegels verdwijnen. Witte uitslag is dan ook geen reden tot afkeur van een door 123sierbestrating geleverd product.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)