9,0 op Kiyoh
Gratis transport vanaf €800,-
Menu

Tuin bestraten

Bent u uw huidige tuin helemaal zat of heeft u een nieuw huis gekocht waarvan de tuin nog grondig aangepakt moet worden? Bij een tuin of terras aanleggen, kunt u ervoor kiezen om dit door iemand te laten bestraten. Hier zijn natuurlijk wel wat kosten voor de stratenmaker aan verbonden, waarbij u vaak voor het laten bestraten per m² (vierkante meter) betaalt.
Dit kunt u natuurlijk ook zelf doen! Met de juiste tips en mooie tegels kunt u uw tuin een totaal nieuwe uitstraling geven waar u nog jaren plezier van hebt. Hieronder leest u waar u op moet letten bij een tuin bestraten, wat u nodig heeft en welke tegels geschikt zijn bij een tuinbestrating.
Soorten sierbestrating geschikt voor bestrating tuin
Een tuin bestraten kan op veel verschillende manieren en met diverse soorten tegels.
Er zijn een aantal soorten tegels die geschikt zijn als nieuwe bestrating, namelijk betontegels, gebakken tegels en keramische tegels.
Hieronder zullen wij de verschillen uitleggen.

Betontegels

Als u op zoek bent naar een goedkope, strakke tegel voor een tuin mee te bestraten, is de betontegel ideaal. Beton is duurzaam en gaat lang mee. Betontegels zijn veelal verkrijgbaar in twee modellen, namelijk vierkant of rechthoekig. Uiteraard zijn er verschillende maten waardoor u kunt kiezen voor kleine of grote betontegels. Met beton een tuin bestraten is dan ook heel voordelig.

Gebakken tegels

Gebakken tegels zijn ontzettend populair en dan vooral de klinkers worden vaak gebruikt voor een tuin bestraten. De klinkers worden al jarenlang gebruikt in de wegenbouw. Dit omdat ze goed tegen een stootje kunnen, maar ook een nostalgische uitstraling hebben. Ditzelfde geldt voor de populaire waaltjes.

Keramische tegels

Keramische tegels waren kort geleden alleen nog weggelegd voor binnen gebruik en werden afgeraden voor een tuin bestraten. Dankzij nieuwe technieken zijn deze prachtige tegels tegenwoordig ook geschikt voor buiten. De nieuwe nabewerkingstechniek die wordt toegepast op de tegels in ons assortiment zijn de keramische tegels voor buiten bestand tegen alle weersinvloeden van zon tot vorst.

De benodigdheden bij een bestrating tuin

De tegels of stenen zijn natuurlijk het belangrijkst als u uw tuin opnieuw gaat aanleggen, maar daarnaast heeft u ook een aantal belangrijke benodigdheden nodig. Deze benodigdheden maken het aanleggen van de tuin namelijk een stuk makkelijk en zorgen ervoor dat de tuin er strak uitziet. Wat heeft u allemaal nodig bij een nieuwe tuin bestrating? Hieronder vindt u een checklist, op volgorde van gebruik, van wat u nodig heeft.

 • Sierbestrating
 • Knielappen
 • Piketpaaltjes en touw
 • Meetlint
 • Steekschop
 • Zandschep
 • Rechte hark
 • Aluminium rei
 • Afstandhouders
 • Rubberen hamer
 • Evt. zaag voor de stenen

Stappenplan voor tuin bestraten

Stap 1: de voorbereiding

Als u de benodigdheden voor een tuin bestraten in huis hebt, kunt u aan de slag. Uiteraard begint u als eerst met het verwijderen van oude bestrating en planten. Als de hele tuin leeg is, kunt u de maten van de bestrating opmeten met het meetlint en uitzetten met de piketten en het touw. De piketpaaltjes worden 10 cm buiten de werkelijke maten van het terras gezet. Graaf het terras ongeveer 15 à 20 cm diep uit. Vul dit gedeelte met minimaal 10cm ophoogzand Stamp het uitgegraven gedeelte goed aan en haal de paaltjes en het touw weg. Maak vervolgens het zand goed nat en laat het minimaal een halve dag inklinken (inwateren). Als u geen tijd of geduld hebt voor het inklinken, kun u het zandbed ook compact maken met een trilplaat.

Stap 2: bestraten

Als de voorbereiding getroffen is, is het tijd voor het tuin bestraten. De manier van tegels of stenen leggen is afhankelijk van het soort bestrating. We leggen hieronder uit hoe u betontegels en stenen/kinderkopjes kunt leggen als uw tuin bestrating.

Betontegels leggen

Leg de eerste tegel tegen de hoogste kantopsluiting aan. Til de tegel horizontaal tot vlak boven het zandbed en leg de tegel met beleid nauwkeurig neer. Leg de volgende tegel er met beleid tegenaan en ga door tot het gehele zandbed is bestraat. Tegels die in verband met de afloop lager moeten liggen, slaat u met de rubberen hamer dieper. Tik niet te vaak met de rubberen hamer en doe dit niet op de hoeken van de tegel, anders gaat het wiebelen. Gebruik een waterpas en een balkje om te zien of alles strak ligt.

Stenen en kinderkopjes leggen

Bij kinderkopjes of andere vierkante materialen graaft u telkens een kuiltje voor één steen. U legt het kinderkopje in het kuiltje en slaat vervolgens het kinderkopje met twee of drie tikken met de rubberen hamer vast. Gebakken getrommelde stenen en kinderkopjes moet u één voor één op de plaats tikken. Dit is moeilijker werk dan bij de betontegels, aangezien de stenen onregelmatig zijn. U moet bij het leggen van stenen en kinderkopjes op het zandbed zitten. Leg daarom een groot stuk plaatmateriaal op het zandbed. Graaf met de hand een geultje voor een rij stenen. Plaats de stenen vervolgens in de geul en sla ze met één slag met de rubberen hamer vast. Graaf voor de aangelegde rij weer een geultje en leg de tweede rij. Ga zo door totdat de bestrating ligt.

Stap 3: afwerken

Als de bestrating ligt, haalt u de afstandhouders weg en strooit u het voegzand over het terras en veegt u dit aan met een bezem. Dit kunt u een aantal keer herhalen zodat u zeker weet dat alles netjes ligt en op zijn plek blijft liggen. Een tuin bestraten is een leuk karweitje en bespaart u geld, met de tuin bestraten producten van 123Sierbestrating heeft u binnenkort ook een prachtige tuin bestrating liggen.

Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved and you'll be given a link. You, or anyone with the link, can use it to retrieve your Cart at any time.
Back Save & Share Cart
Your Shopping Cart will be saved with Product pictures and information, and Cart Totals. Then send it to yourself, or a friend, with a link to retrieve it at any time.
Your cart email sent successfully :)