Sierbestrating legtips

De goedkoopste en mooiste sierbestrating vindt u voordelig online bij 123sierbestrating.nl met een zeer snelle levering direct vanaf de fabriek Kijlstra en Excluton!

Bestrating aanleggen

Zelf een terras, oprit of tuinpad aanleggen scheelt enorm in de kosten en is prima te doen met behulp van het stappenplan op onze website. Op deze pagina lees je wat er allemaal bij komt kijken en waar je rekening mee moet houden.

Ontwerp

Een goed ontwerp is de basis van een mooie tuin. Neem altijd eerst de maten goed op. Maak een tekening op schaal en vergeet niet om (tuin)deuren, regenpijpen en afvoerputjes erin te verwerken. Hou ook rekening met de breedte en diepte van het tuinoppervlak en de ligging in relatie tot de zon voor het aanleggen van een zonnig terras. Ondiepe en smalle tuinen geef je bijvoorbeeld een ruimer aanzicht door hoogteverschillen aan te brengen met borders of zijwanden van stapelstenen.

Stenen en tegels kiezen

Op onze website staan afbeeldingen van alle soorten en maten tegels en stenen die we aanbieden. Kijk welke stenen het meeste aanspreken. Voor alle smaken wat wils; voor een natuurlijke uitstraling hebben we mooie natuurstenen. Voor een meer industriële look en feel hebben we ook betontegels. Belangrijkste is dat u er een goed gevoel bij hebt, dus neem de tijd. Het mooiste is als de sfeer van de tuin past bij de stijl van het interieur.

Legverbanden

Een legverband is de manier waarop stenen ten opzichte van elkaar worden gelegd. De sfeer van een terras wordt daar mede door bepaald. Er zijn een aantal verschillende opties met uiteenlopende resultaten:

• Groot wildverband

 


• Klein wildverband


• Blokverband


• Hoekverband

 


• Banenverband

Bekijk de afbeeldingen om te zien welk legverband het beste past bij uw ontwerp en smaak.

Afmetingen

Voor het aanleggen van een oprit, tuinpad of terras gelden minimale afmetingen. Hou daar dus rekening mee bij het tekenen van een tuinontwerp en zorg dat alle maten kloppen:

  • Terras: 3x4 meter (en meer voor een speelplaats voor de kinderen)
  • Oprit: minimaal 3 meter breed
  • Tuinpad: minimaal 90 cm
Zandbed

Onder alle bestrating moet een zandbed worden aangelegd van minimaal 10 a 15 cm dik. Straatzand of grof rivierzand leent zich daar het beste voor. Woon je op klei- of veengrond of een andere slappe bodem, dan is het belangrijk om een dikte van 20 cm aan te houden. Bij zware belasting, zoals bijvoorbeeld bij een oprit, is het verstandig om een stevige bodem van 30-40 cm aan te leggen. In verband met de afwatering moet het zandbed per meter een centimeter aflopen. Als laatste het zand netjes afreien met een rechte lat of waterpas.

Opsluiting

Het is natuurlijk wel de bedoeling dat het mooie terras, de oprit of het tuinpad ook blijft liggen zoals het is aangelegd. Gebruik opsluitbanden, betonbanden, bielzen of palissadebanden om de bestrating te fixeren. Bij voorkeur in dezelfde kleur als de stenen of tegels. De banden moeten zo’n 1 tot 2 cm lager liggen dan de stenen of tegels vanwege de afwatering. De meest gangbare maat voor opsluitbanden is 5x15x100 cm. Voor opritten raden we banden van 8x20 aan voor extra stevigheid.

Straten en tegelen

Het mooiste resultaat wordt bereikt door de stenen of tegels uit de verschillende pakketten door elkaar te leggen. Leg de bestrating volgens het ontwerp op het zandbed en tik de stenen aan met een rubberen hamer. Als laatste goed invegen met zand. Gebruik zand, brekerzand of fijnsplit. Na een paar dagen herhalen.

 

Om je zo goed mogelijk te helpen maakt 123sierbestrating.nl gebruik van cookies Accepteren Weigeren
To Top